Kremy warzywne są świetne na lekki obiad i nie potrzeba dużo czasu, żeby go zrobić. W zeszłym roku pisałam o recepcie na pyszny krem z dyni, a dzisiaj czas na coś zielonego (chociaż dynia i tak będzie moim nr 1 na jesień! :D) Mam nadzieję, że lubicie brokuły.
Składniki:
- mały brokuł
- 50 g sera feta
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Umyj brokuł i podziel go na różyczki. Włóż do garnka z zimną wodą. Zagotuj. Wodę można zmienić kilka razy, co pomaga później w trawieniu, ale też poprawia smak kremu. Odlej wodę, wlej nową tak, żeby nie zakrywała całkowicie brokułu. Przypraw solą, dodaj ser feta i gotuj do brokuł do miękkości. Zdejmij z ognia, zmiksuj zupę blenderem. Dopraw pieprzem i natką pietruszki. Sama często podaję z grzankami i dużą ilością szczypioru :) Prawda, że dziecinnie łatwe?
uwielbiam krem z brokułów <3
OdpowiedzUsuńMój pierwszy krem z brokułów nie wyszedł mi zbyt dobry, ale tym razem był naprawdę dobry i trafia na moją listę pyszności ;)
Usuńo zjadłoby sie :)
OdpowiedzUsuńTo do kuchni! :D No, może już nie o tej porze, ale jutro czemu nie?
UsuńUwielbiam wszystkie zupy-kremy!
OdpowiedzUsuńSama zresztą widziałaś, że brokuły u mnie nr 1 :)
To tak jak ja. Hehe, to właśnie Ty mi zrobiłaś na nie apetyt! :P
Usuńsuper dzięki!! Szukałam właśnie ostatnio przepisu, będę miała jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńSama często przygotowuję:)
OdpowiedzUsuńhttp://www.fashionable.com.pl/