Strony

środa, 2 października 2013

Krem z brokułów

Kremy warzywne są świetne na lekki obiad i nie potrzeba dużo czasu, żeby go zrobić. W zeszłym roku pisałam o recepcie na pyszny krem z dyni, a dzisiaj czas na coś zielonego (chociaż dynia i tak będzie moim nr 1 na jesień! :D) Mam nadzieję, że lubicie brokuły.



Składniki:

  • mały brokuł
  • 50 g sera feta
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:
Umyj brokuł i podziel go na różyczki. Włóż do garnka z zimną wodą. Zagotuj. Wodę można zmienić kilka razy, co pomaga później w trawieniu, ale też poprawia smak kremu. Odlej wodę, wlej nową tak, żeby nie zakrywała całkowicie brokułu. Przypraw solą, dodaj ser feta i gotuj do brokuł do miękkości. Zdejmij z ognia, zmiksuj zupę blenderem. Dopraw pieprzem i natką pietruszki. Sama często podaję z grzankami i dużą ilością szczypioru :) Prawda, że dziecinnie łatwe?

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Mój pierwszy krem z brokułów nie wyszedł mi zbyt dobry, ale tym razem był naprawdę dobry i trafia na moją listę pyszności ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. To do kuchni! :D No, może już nie o tej porze, ale jutro czemu nie?

      Usuń
  3. Uwielbiam wszystkie zupy-kremy!
    Sama zresztą widziałaś, że brokuły u mnie nr 1 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja. Hehe, to właśnie Ty mi zrobiłaś na nie apetyt! :P

      Usuń
  4. super dzięki!! Szukałam właśnie ostatnio przepisu, będę miała jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sama często przygotowuję:)
    http://www.fashionable.com.pl/

    OdpowiedzUsuń