Strony

sobota, 6 października 2012

Tagliatelle ze szpinakiem i fasolą

Dziś będzie kulinarnie. Mamy sobotę, ale pewnie już zastanawiacie się nad niedzielnym obiadem. Chcę Wam zaproponować smaczne i szybkie w przyrządzeniu danie makaronowe :) Warto przed zabraniem się do gotowania upewnić się, czy mamy wszystkie posiadane składniki. Przepis oczywiście można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań smakowych. Sama często odpuszczam sobie ser ricotta.

Tagliatelle ze szpinakiem i fasolą
ok. 370 kcal / porcja

źródło


Składniki na 1 porcję:

  • szklanka pełnoziarnistego makaronu ugotowanego al dente,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1/2 małej cebuli drobno posiekanej,
  • rozdrobniony ząbek czosnku,
  • 1/4 puszki czerwonej fasoli,
  • kilka pieczarek pokrojonych w plasterki,
  • ok. 150 g mrożonego szpinaku,
  • 2 płaskie łyżki sera ricotta,
  • bazylia,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Na oliwie zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj pieczarki, podduś, dopraw solą i pieprzem. Dodaj szpinak, podgrzej aż się rozmrozi. Połącz z fasolą i bazylią i również podgrzej. Dodaj ser, dopraw do smaku, a na końcu wymieszaj z ugotowanym makaronem. Smacznego! ;)

8 komentarzy:

  1. jeśli szpinak, to tylko w pierogach, tak go nie tknę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. marchewki gotowanej tak samo nie tknę ;) chociaż ogólnie za marchewką nie przepadam, ale z jabłuszkiem, pycha :)

      Usuń
  2. Ja niestety nie mogłam już jej dorwać drugi raz a jest fenomenalna ♥ miałam wcześniej też kredkę białą z Rimmela i nie dorównywała tej :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yhm, aż dziwne, że nie ma jej na stałe w szafie Rimmel.

      Usuń
  3. mmmmm. szpinak :d musi być smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak :D Co prawda zasmakowałam w szpinaku dopiero niedawno, ale zdecydowanie pokochałam :)

      Usuń