Strony

sobota, 22 września 2012

Krem z dyni z fetą i grzankami


Nie da się ukryć, że mamy sezon na dynie. Pojawiają się nie tylko na naszych stołach, ale niedługo zaczną zdobić witryny sklepowe. A to za sprawą Halloween. Nie macie pomysłu na obiad? Proponuję spróbować zupy kremu. Z dyni oczywiście :) Przepis pochodzi z jadłospisu diety na zdrową cerę, którą teraz stosuję. Taką zupę przygotowałam właśnie na wczorajszy obiad. Muszę przyznać, że jestem ogromną fanką kremów warzywnych czy owocowych.

Krem z dyni z fetą i grzankami
ok. 370 kcal / porcja

źródło

Składniki na 1 porcję:

  • 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę, 
  • 2 różyczki kalafiora,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 2 łyżki mleka,
  • 5 kostek sera feta,
  • 3 orzechy laskowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • mały ząbek czosnku,
  • kromka pieczywa razowego na grzanki,
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Bulion doprowadź do wrzenia. Dodaj dynię i różyczki kalafiora, podgotuj do miękkości. Wymieszaj mleko i fetę, dopraw do smaku pieprzem, dodaj do zupy. Dokładnie zmiksuj. Na patelni podsmaż wyciśnięty przez praskę czosnek, dodaj pokrojony w kostkę chleb. Zupę posyp grzankami i rozdrobnionymi orzechami. Gotowe.

Jadłyście kiedyś krem z dyni? Macie zamiar spróbować? :)

14 komentarzy:

  1. przyznam się szczerze, że za dynią nie przepadam, ale to danie wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tak samo. Moi dziadkowie mają dyń o tej porze mnóstwo, ale nigdy jeszcze nikt nie zrobił z niej takich pyszności. ;D
      Nie wiem czy mi przypadnie do gustu, ale wygląda smakowicie. ;D

      Usuń
  2. No właśnie a ja takiej wersji nigdy nie jadłam;) Jedyne co kojarzy mi się z dynią to dynia marynowana w occie na słodko-kwaśno i taki rozgotowany "glut: w postaci dyni na mleku z kluchami :P

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam zupy kremy, ale wersji dyniowej jeszcze nie jadłam. Twój przepis brzmi rewelacyjnie, już zapisałam i jak dorwę dynie od razu wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba nigdy nie jadłam nic z dyni :D aż wstyd :D

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam zupy0 kremy więc tą na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, smakowicie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ojej
    dostałam ślinotoku

    wygląda PYSZNIE !

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio za mną chodzi taka dynia, a przepis zapisałam;)

    OdpowiedzUsuń
  9. haha, ja właśnie planuje na dniach zrobić taki krem! ale boję się efektów ;o bo nigdy nie jadlam w sumie dyni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też pierwszy raz spróbowałam jej w formie kremu. I nie żałuję ^^

      Usuń
  10. Wygląda wyśmienicie :) Bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń